23 Kasım 2012 Cuma

Socialbakers Ekim 2012 Türkiye Raporu [İnfografik]


Socialbakers, Ekim 2012 Türkiye raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye’de 31 milyon kullanıcını bulunuyor. Raporda marka sayfaları, hayran sayılarının yanısıra etkileşim ve cevap oranlarına göre de incelendi.
En fazla beğenilen marka sayfaları arasında özellikle telekomünikasyon sektörü dikkat çekiyor. Avea, Turkcell, Nokia Türkiye ve gnctrkcll ilk 10 içerisindeki yerlerini koruyolar. Avea’nın 1 milyon 876 bin hayranına karşın Turkcell’in 1 milyon 849 bin hayranı bulunuyor.
Ortalama etkileşim oranlarına (engagement rate*) göre ise marka sayfalarının başında, Air Wick Türkiye  ve Yıldız Holding sayfaları bulunyor. BMW Motorrad Türkiye, Linens ve Onur Air de en yüksek etkileşim oranlarına sahip diğer markalar.
Socially Devoted Brands adı altında sunulan bölümde de marka sayfalarının, kullanıcılardan gelen sorulara verdikleri cevapları kapsıyor. Cevaplanan soru sayısı sıralamasında Turkcell, Samsung Türkiye ve Trendyol ilk 3 sırada iken, cevap verme oranına (response rate) göre ise Markafoni, Trendyol ve Milupa  Anne Bebek Kulübü öne çıkan marka sayfaları.


Süpermarketlerdeki klasik pazarlama hileleri


Süpermarkete iki, üç ihtiyacını gidermek için gidip eli kolu torba dolu çıkanlardan mısınız? Hepi topu 50 liralık bir alışveriş yapmaya niyetlenip eve döndüğünüzde 200 liralık fişe bakıp şaşıyor musunuz? Sebep 'alışveriş delisi' olmanız değil, pazarlama uzmanlarının daha fazla 'almanızı' sağlayan 'cin fikirleri'. Farkında olmadan düştüğümüz tuzaklara yakından bakalım. İşte süpermarketlerin yarattığı illüzyonun sırları...



1. Ekmek neden en sonda? Ekmek, süt gibi temel ihtiyaçlar en uzak köşeye yerleştirilir ki müşteri o yolda bütün marketi dolaşmış olsun, belki aklına başka bir ürün almak gelir… 
2. Bu yoğurt 9.9999 TL Marketlerde en çok gördüğümüz şey para üstünü alamayacağımız fiyatlardır. Aslında 10 TL olan bir ürünün etiketinde 9.99 TL yazar. Amaç, kişinin ürünü tek basamaklı bir rakam olarak düşünüp, daha ucuz görmesini sağlamak. 
3. Ucuz ve karışık sepetler Market ortalarında ‘Ne alırsan 5 TL’ afişlerinin altında belli bir sınıflandırma yapılmamış ürünler bir sepette sunulur. Amaç; marketteki kişi o karışık ürünler içerisinde istediğini ararken diğer müşterilerin de dikkatini çekmektir. “Burada uygun fiyata bir şeyler var, bir bakayım” hissini uyandırmak. 
4. Sağ tarafın önemi Dünyanın çoğunluğu sağ elini kullanan insanlardan oluştuğu için insanlar marketi gezmeye sağ taraftan başlıyor. Marketler de bir koridorda aynı ürünün pahalı olanını sağ tarafa koyarken ucuz olanı sola koyarak müşterilerini pahalı ürünü satın almaya yöneltiyor. 
5. En büyük araba benim olmalıBüyük alışveriş arabaları ile “Daha çok alışveriş yapabilirsiniz” hissi ile mesaj gönderiliyor. 
6. Karolar büyük mü küçük mü? Pahalı bölümlerde küçük yer karoları, ucuz yerlerde büyük yer karoları kullanılıyor. Araştırmalar küçük yer karolarının karar vermeyi hızlandırdığını, büyük yer karolarının yavaşlattığını ortaya koymuş. 
7. Odalarda camsızım... Süpermarketlerde cam kullanılmadığını fark etmiş miydiniz? Bunun sebebi müşterinin dış dünya ile iletişiminin kopmasını sağlamak. 


8. Anne bana çikolata al! Çikolata, sakız, sigara, dondurma gibi ürünler kasaların yanına konulur. Bunun iki sebebi var: Birincisi kişide bir işi başarıyla bitirdiği ve ödülü hak ettiği hissini yaratmak. Diğeri çocuklu müşterilerin çocuklarının tutturmasına dayanamayıp onun sabırla beklemesini sağlayabilmek için çikolata, dondurma almak zorunda kalmaları. 

9. Lüks döşeme=pahalı tüketim Araştırmalar parlak ışıklar ve lüks döşemeleri olan marketlerin daha pahalı ürünleri daha rahat satabildiklerini ortaya koymuş. 
10. En stratejik bölge: Koridorlar Erkekler genelde sadece almak istedikleri ürünlere yöneliyor ve aynı şekilde geri dönüyorlar. Buna ‘Bumerang etkisi’ deniyor. Bu yüzden erkeklerin kullanacağı ürünler koridorun tam ortasına konuyor ki erkekler maksimum ürün gösterilebilsin. 


Hızlı müzik daha çok alışveriş demek 

Küresel tüketici analisti ve ‘Alışveriş Sanatı’ kitabının yazarı Scamell Katz: Süt, ekmek gibi en temel ihtiyaçlar en sona yerleştirilir ki kişi bu ürünleri almak için markete gittiğinde diğer ürünleri de görsün ve alsın diye düşünülür. Fakat araştırmalar, kişinin tek bir hedefe kilitlenmesi durumunda diğer şeyleri pek görmediğini ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, bu temel ürünler girişe yerleştirildiğinde insanların o sırada hızlıca alışverişlerini bitirip o markete haftalık alışveriş için gelme oranları yükseliyor. Süpermarketlerin girişinde tek kişilik özel sandviçler, gazete stantları, çiçeklerin konulması kişide küçük, yerel bir marketten alışveriş yaptığı izlenimi yaratıyor. Bu da markete talebi artırıyor. Ünlü markalar süpermarketlere ürünlerinin en görünür yerlere konması için ekstra ücret ödüyor. Normal raflardaki ‘alma seviyesi’ göz hizasından hesaplanarak 1.6 metre olarak belirlenmiştir. Fakat insanlar genelde göz seviyesinin biraz daha altına daha çok bakar ve bu nedenle buradaki ürünlere daha çok yönelirler. 
Pazarlama uzmanı Yard. Doç. Dr Jansanem Jular: Müzik ve koku pazarlama tekniklerinde çok önemli bir yer tutuyor. Tüketiciler süpermarkette yayınlanan müziğin ritmine göre daha yavaş veya hızlı hareket edebiliyor. Hızlı müzik içerideki tüketicilerin daha hızlı hareket etmelerine sebep olup, daha çok alışveriş yapılması sağlanırken daha yavaş ritimlerde müşterilerin de daha yavaş hareket ettikleri gözlenmiş. Ayrıca marketlerde tüketicinin iştahını açarak daha fazla alışveriş etmesini sağlamak üzere çeşitli kokular kullanılmakta. Bunlar genellikle tüketicilerin pastane ve unlu mamuller departmanından geldiğini düşündüğü ama çoğu zaman da süpermarket yönetimi tarafından müşterilerin kendilerini aç hissedip daha çok alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla yerleştirilen özel kokulardır. 
Pazarlama Uzmanı Doç. Dr. Serap Atakan: Süpermarketlerin kendi markalı ürünlerinin satışlarına önem verdiklerini biliyoruz. Müşteriler üretici markalı ürünler yerine güvendikleri perakendecinin kendi mağazaları için ürettirdiği ürünleri daha ucuza alma imkânına sahip olur. Yeni dönemde gıda perakendecileri organik ürünleri pazarlamaya başladı. Ya bu ürünlere ayrı reyonlar ayırıyorlar (Migros İyi Tarım) ya da özellikle organik ürünler satan mağazalar (City Farm, Tarladan Eve) açıyorlar. İndirimler, satış tutundurma faaliyetleri de satışı arttırmaya yönelik uyguladıkları pazarlama taktikleri. Gıda perakendecileri (süpermarketler) artan derecede mağaza kartları kullanımıyla da müşteri sadakatını arttırmayı ve mağazanın tekrar tekrar tercih edilmesini sağlamaya çalışıyorlar. 


Aman müşteriler sinirlenmesin!
Bazı ülkelerin süpermarketler anti-statik madde kullanılarak müşterilerin elektrik yüklenip sinirlenmeleri engelleniyor. Amerika ve Avrupa’daki süpermarketlerde çocuklar için oyun salonları var. Çocuklar için bir oyun alanı oluşturularak anne-babanın rahat alışveriş yapması sağlanıyor. Bu uygulama son dönemlerde Türkiye’de de büyük süpermarketlerde uygulanmaya başlandı. Avrupa’da bazı marketlerde bebek-çocuk ürünlerinin satıldığı bölümlerin havalandırmasının önüne açık bir şekilde bebek kolonyası ya da bebek pudrası konuluyor böylece müşterilerin rahatlatıcı bebek kokusu eşliğinde alışveriş yapması sağlanıyor.





kaynak : radikal.com.tr

22 Kasım 2012 Perşembe

2013 : Mobil Pazarlama Yılı


Yıllardır mobil kullanımın artışına ve pazarlama aktivitelerinin mobile doğru kayışına yer veriliyor. İnsanlar bu öngörüleri paylaşmakta  pek de haksız değiller çünkü akıllı telefon penetrasyonu ile birlikte mobilin hayatımızdaki yeri hızla artıyor. Haliyle markalar da bu artışa paralel olarak stratejilerini bu alana doğru kaydırıyorlar.
Tam da bu noktada Google ve ClickZ tarafından bir araştırma yapıldı. Araştırmada mobilin artık destekleyici bir rol olmaktan çıkıp başlı başına yoğunlaşılması gereken bir alan olduğu vurgulandı. Araştırmanın sonuçlarına geçmeden önce, araştırmanın ABD’de yapıldığını ve Türkiye’nin bu oranları orta vadede anca yakalayabileceğini söylemekte fayda var. Araştırmada dikkat çeken istatistikler şöyle;
  • Pazarlama sektöründekilerin %87‘si 2013 yılında mobile daha çok odaklanmayı ve mobilin gücünün artacağını düşünüyor.
  • Profesyonellerin 2013′te mobilde izleyeceği taktiklerin istatistikleri ise şu şekilde
    • %52′si mobil optimizasyonlu web site kurmak istiyor.
    • %48′i mobil reklam oranını ve mobil etkileşimi arttırmayı düşünüyor.
    • %41′i mobil aplikasyon yapmak istiyor.
  • Mobilde ölçüm şuan için yeni bir konu;
    • Profesyonellerin %59′u mobildeki ölçümlemede kendilerini yetersiz veya tecrübesiz görüyor.
Araştırmada öne çıkan diğer sonuçlar için ise aşağıdaki yüzdelere bakmanızda fayda var;




Sonuçlar 2013′ün ABD’de mobilin temellerinin atılacağı bir yıl olacağını söylüyor. Mobil penetrasyonunun tam anlamıyla gerçekleşeceği öngörülen 2017 yılı için önemli bir hazırlık evresinde olduğumuz bu dönemlerde, Türkiye’nin mobilde atacağı adımlar önem kazanıyor. Sizce Türkiye’de mobil ile ilgili yeterli çalışmalar yapılıyor mu?




Kaynak: pazarlamasyon.com

15 Kasım 2012 Perşembe

Online Reklam Harcamaları 2016′da TV’yi Geçecek


Infosys, eMarketer ve Forrester araştırmalarını bir infografikte toplayarak güzel bir çalışma ortaya koymuş. Her şey net ve anlaşlır. Dijital, birçok alanda olduğu gibi reklamdan alacağı pay ile de kendinden söz ettirecek.

Bu şaşırtıcı olmamamalı çünkü bizlerin bir günün 24 saatini kulanma alışkanlıklarımız geçmişle kıyaslandığında çok farklı. İnsanlar internete her geçen gün çok daha fazla zaman ayırdıkça online kanallara reklam verme talepleri de artacak. İnternet reklam bütçesi, reklam bütçesindeki payını artıracak. Bununla da sınırlı kalmayıp artık küçük ölçekli birçok şirket internet reklamcılığını deneyecek ve belki de sadece online reklam kanallarıyla bütün pazarlama faaliyetlerini yönetecekler.

Reklam pastasının büyük oyuncusu olan televizyon, online reklamın ölçümlenebilir, hedeflenebilir ve hatta sosyal bannerların dahil olmasıyla sosyalleşebilen reklamlarla rekabet edemeyecek düzeye gelecek. Burada şu yanlış anlaşılmaya da pay vermeden belirteyim. TV’nin zaten böyle bir rekabete ihtiyacı yok. TV’de reklam asla ölmeyecek, aksine IPTV kullanımı yaklaştıkça online için konuştuğumuz hedefli reklamcılık da mümkün hale gelebilecek.

Tahminlere göre online reklam 2016’da televizyon reklam harcamalarını geçecek. Dijital reklamcılığın bu başarıyı göstermesinde de en aktif roller arama motoru reklamcılığı ve display banner reklam türlerinin olacak. Gelecekte mobil ve sosyal medya dijital reklam türleri içerisnde payını artıracakken, e-mail ile pazarlamanın ise yok olmadığını görebilmekteyiz.


Sosyal Medya ve Arama Motoru Pazarlaması


Dijital pazarlamanın en önemli elemanı olan Arama (SEM) ve sosyal medyanın kıyaslanması oldukça ilgi çekici. 4 temel konuda yapılan kıyaslama, online reklamcılığın lokomotifi diyebileceğimiz arama ile pazarlama iletişiminde en önemli mecra olan sosyal medyayı karakteristikleri göz önüne alınarak değerlendiriliyor.
Pazarlamacılar için hedefler noktasında, hangi mecranın daha etkili olduğunu vesosyal medya ile arama motoru pazarlamasının nerede kullanmak gerektiğini görmek adına önemli bir video infografik.
Araştırmadaki 4 temel kıstas bundan sonraki dönemlerde üzerinde daha çok durulacak konular olması yönüyle de değerli.
  • Lead Generation
  • Brand Awareness
  • Local business visibility
  • Interactivity
Sosyal medyanın marka bilinirliği ve kullanıcı etkileşimi açısında daha etkili bir yöntem olduğu görülürken, aksiyon bazlı  (lead) yeni müşteri yaratma çalışmaları için ve yerel işletmelerin bulunmasında en etkili yolun arama motoru pazarlaması olduğu görülmekte.
Arama motorunun sırasıyla en fazla etkisinin web site trafiğini artırması, lead ve marka bilinirliğini artırması olarak söyleyebiliriz. Öte yandan ise sosyal medyanın marka bilinirliğine katkısının en fazla olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Bütün bunların yanında arama motoru pazarlamasının gelecekte sosyal medya ile entegre bir şekilde yürütüleceğini şimdiden görüyoruz. Yakında online reklam sosyal unsurlarla karşımıza çıkacak ve sosyal medya her geçen gün pazarlamacıların daha çok odaklanacağı bir alan olurken, arama motoru pazarlaması da gücünden fazla bir şey kaybetmeyecek gibi görünüyor.

http://www.infopik.com

AdWords Yatırım Getirisi (ROI) Nedir? Nasıl Hesaplanır?




Bu yazımızda, AdWords internet reklamcılığına yapmış olduğunuz reklamcılık yatırımlarınızın ne kadarının size geri döndüğünü hesaplayacağız ve Yatırım Getirinizi nasıl takip edeceğinizi ve nasıl arttıracağınızı açıklayacağız. AdWords ile yapmış olduğunuz harcamaların ne kadarının size geri döndüğünü hesapladığınız zaman,AdWords'ün size ne kadar getiri sağladığını görebilirsiniz. Ayrıca, Yatırım Getirinizi hesapladığınız zaman, AdWords reklam kampanyalarınızın yönetimi hakkında stratejik kararlar alabilir ve AdWords kampanyalarınızdan daha fazla verim elde edebilirsiniz. AdWords ile başarılı olmak söz konusu olduğunda, yatırım getirinizi (YG) anlamak önemlidir.

Yatırım Getirisi (ROI) nedir?
AdWords Yatırım Getirisi, AdWords'e yaptığınız yatırımlardan elde ettiğiniz gelirlerdir. Yatırım Gelirinizi belirlemek için önce reklamcılık hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Yaygın olarak belirlenen bazı hedefler aşağıda belirtilmiştir:

* Satış yapma veya satışları arttırma (çevrimiçi veya çevrimdışı)
* Ürününüzle ilgilenen tüketicilerden potansiyel satış elde etme
* Markanızın, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin tanınmasını sağlama veya marka bilinirliğini arttırma

AdWords reklamcılık hedeflerinizi belirlemek hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.



Yatırım Getirisi nasıl hesaplanır?

Bir reklamcılık hedefinin değerini (örn. bir satışın kar marjını) ve bu hedefe ulaşmak için AdWords ile ne kadar harcama yaptığınızı biliyorsanız, YG'nizi aşağıdaki formülü uygulayarak kolayca hesaplayabilirsiniz.

YG = [(AdWords'ten elde edilen brüt kar - AdWords maliyetleri)] x %100
AdWords maliyetleri

Örnek:
Bir kitapevi yeni yayınlanan yemek kitabı için AdWords'te reklam vermiştir. Her kitabın kar marjı 2 TL’dir ve kitapevi AdWords aracılığıyla günde 25 kitap satmaktadır. AdWords ile elde edilen brüt kar 25 x 2 = 50 TL'dir. Günlük AdWords kampanya maliyeti/bütçesi 20 TL'yse, kitapevinin Yatırım Getirisi: (50 - 20)/20 = 1,5 veya %150 olur. Yani, kitapevi, AdWords'e yaptığı her 2 TL'lik yatırım için 3 TL'lik getiri elde etmektedir. Yatırım Getiriniz pozitif ise, AdWords reklamlarınızdan gelir elde ediyorsunuz demektir. Diğer bir değiş ile, AdWords ile yaptığınız her reklam harcamanız, size satış olarak geri dönmektedir.

Yatırım Getirisinin nasıl hesaplandığı ile ilgili daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.

AdWords'ün değeri nasıl izlenir?
Google, AdWords Yatırım Getiri'nizi belirlemenize ve takip etmenize yardımcı olabilecek 2 adet ücretsiz araç sunmaktadır:

Dönüşüm İzleme Aracı, her anahtar kelime, reklam metni veya yerleşimin kaç potansiyel satış getirdiğini size bildirir ve AdWords kampanyalarınızın performansını kolayca izlemenizi sağlar. Dönüşüm İzleme Aracı ücretsizdir.

Google Analytics, internet sitenizdeki ziyaretçilerin davranışlarıyla ilgili (nereden geldikleri, ne kadar kaldıkları, hangi sayfaları görüntüledikleri vb.) kapsamlı bilgileri grafikler halinde sağlar. Ayrıca Analytics'te, istenen eylemleri/hedefleri tanımlayabilir ve bu hedefleri Google Analytics'te bulunan farklı ölçümler ile karşılaştırabilirsiniz. Google Analytics ücretsizdir.

Google Analytics ve Dönüşüm İzleme Aracı ile Yatırım Getiri'nizi artırmak için internet sitenizi iyileştirmenize veya Google AdWords reklam kampanyanızı optimize etmenize yardımcı olabilir.

AdWords YG'si nasıl artırılabilir?
Dönüşüm İzleme veya Analytics verilerini elde ettikten sonra, Yatırım Getiri'nizi artırmak üzere kampanyalarınızı optimize etmeye odaklanabilirsiniz.

Ayrıca, özellikle Yatırım Getiri'nizi artırmanıza yardımcı olmak için tasarlanan aşağıdaki iki ücretsiz aracı da kullanmanızı öneririz:

Dönüşüm Optimize Edici, TBM'lerinizi, sizin için en yüksek dönüşüm sayısını getirecek şekilde, otomatik olarak yönetir. Bunun için, istediğiniz edinme başına maliyeti belirlemeniz yeterli olacaktır.
* Web Sitesi Optimize Edici, internet sitenizin içeriğini ve tasarımını test etmenizi ve dönüşümleri artıracak şekilde iyileştirmenizi sağlar.

Yatırım Getiri'nizi nasıl arttırabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.

Google AdWords Ekibi tarafından yayınlanmıştır.

Twitter Facebook Delicious Digg Stumbleupon Favorites More